Karp smażony w maku na sosie pomarańczowym

Karp smażony w maku na sosie pomarańczowym

  • 02:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g fileta z karpia
    • 60 g masła
    • 40 g maku niebieskiego
    • 20 g mąki pszennej  
    • 1 ząbek czosnku
    • sok z 1/4 cytryny
    • 1 jajko
    • 2-3 gałązki koperku świeżego
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny

    Sos pomarańczowy:

    • 50 g cukru białego
    • 200 ml soku pomarańczowego
    • skórka z 1/4 cytryny
    • 2 g imbiru świeżego
    • 2 g mąki ziemniaczanej (1/2 łyżeczki)
    • 20 g migdałów
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filet z karpia oczyść z ewentualnych ości. Odetnij nożem górną część grzbietową, dolną brzuszną wraz z błoną oraz część od ogona (ok. 2 cm za ciemnym punktem nerwowym). Płat pod kątem pokrój na porcje ok. 120 g. Rybę przełóż do miski.

Czosnek zgnieć i obierz ze skórki. Następnie posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do karpia. Cytrynę lekko zgnieć, przekrój na pół i wyciśnij sok wprost na rybę. Na koniec dodaj posiekany świeży koperek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak zamarynowanego karpia dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na czas przygotowania sosu.

Do  rondelka wlej ok. 0,5 litra wody i zagotuj, następnie wsyp migdały. Gotuj je przez 1-2 minuty. Tyle czasu wystarczy, by brązowa skórka ładnie odeszła od orzecha. Migdały odcedź do miseczki i przelej zimną wodą, następnie obierz i posiekaj. Na suchą patelnię wsyp orzechy i praż na wolnym ogniu, aż zmienią barwę i nabiorą aromatu. Gotowe przesyp do miseczki.

Imbir obierz i pokrój na kawałki. Pomarańczę dokładnie obierz ze skórki i białej błony. Następnie na miseczką wycinaj filety z pomarańczy. Wysoki rondel rozgrzej i od razu wsyp cukier. Jak tylko zacznie się topić i karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE  zacznij poruszać rondelkiem. Dopiero jak większość cukru będzie stopiona, zamieszaj sylikonową łyżką kuchenną. Dodaj od razu łyżkę masła i powoli wlej sok pomarańczowy. Cały czas mieszając, zagotuj. Dodaj kawałki imbiru i całość jeszcze lekko podgrzewaj.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do sosu, ciągle mieszając. Zagotuj. Wlej śmietankę. Sos przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli.

Rozłóż dwa talerze do panierowania ryby. W miseczce roztrzep jajko. Na talerze wysyp osobno mąkę i mak. Wyjmij rybę z lodówki i jedną ręką obtocz w mące, następnie przełóż do jajka, ale tylko stroną od skóry. Drugą ręką wyjmij z jajka i przełóż do maku stroną skóry. Suchą ręką lekko dociśnij rybę, aby panierka z maku dobrze przywarła. Przełóż rybę na półmisek.

Patelnię rozgrzej i dodaj masło. Karpia zacznij smażyć mięsem do dołu. Jak tylko się zrumieni, odwróć na drugą stronę i dosmaż. Gotową rybę przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar masła.

Sos ponownie podgrzej i wyjmij kawałki imbiru. Jak tylko się zagotuje, zmiksuj powoli dodając łyżkę masła. Następnie wsyp część migdałów. Dodaj filety z pomarańczy – trzy kawałki zostaw do dekoracji.

Sos wylej na półmisek i połóż na nim karpia w maku. Na każdą porcję wyłóż filet z pomarańczy i obsyp resztą migdałów. Na koniec udekoruj świeżymi gałązkami koperku.


Komentarze