Karp w galarecie

Karp w galarecie

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 1 karp (około 1 i ½ kg)
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 1 litr wody
    • 1 łyżka cukru
    • 6 łyżeczek żelatyny
    • 1 łyżka rodzynek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karpia spraw, umyj, opłucz, pokrój w dzwonka, posól i odstaw.

Warzywa obierz, opłucz i gotuj w 1 l osolonej wody przez ok. 30 min (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje możesz dodać jej więcej).

Następnie wyjmij warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włóż pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodaj 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 25 min, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru.

Ugotowaną rybę wyjmij, ułóż na półmisku i przybierz warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodaj namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj  (ok. 1 min) i ostudź.

Zalej rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudź. Czynność powtarzaj kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia.

Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawaj z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze