Karp w jogurcie z curry

Karp w jogurcie z curry

  • 00:55
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ½ kg karpia
    • 1 cytryna
    • ½ szklanki jogurtu
    • 4 łyżki oleju
    • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
    • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    • 1 i ½ łyżeczki mieszanki ziół: kardamon, cynamon, goździki, kminek, gałka muszkatołowa
    • natka pietruszki
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kardamon, cynamon, goździki, kminek i gałkę muszkatołową podsmaż na patelni z olejem lub sklaruj na maśle. Filety obmyj, pokrój na kawałki, zalej jogurtem i odstaw na 30 min. Połowę cebuli pokrój na plasterki, a resztę zetrzyj na tarce i wymieszaj z imbirem.

Plasterki cebuli obsmażaj na patelni z olejem przez ok. 3 min. Następnie dodaj przetartą cebulę oraz rybę i na wolnym ogniu podgrzewaj całość przez ok. 2-3 min. Dopraw do smaku solą, papryką i ziołami. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem jeszcze przez 15 min. Przed podaniem udekoruj pietruszką lub kolendrą.


Komentarze