Karp w orzechach z masłem migdałowym

Karp w orzechach z masłem migdałowym

  • 00:55
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg karpia
    • 1 banan
    • 1/2 pomarańczy
    • 2 zielone cebulki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 cytryny
    • 50 g masła
    • 50 g orzechów nerkowca
    • 50 g migdałów w płatkach
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karpia umyj w zimnej wodzie i wytrzyj do sucha. Ostrym nożem natnij poprzecznie skórę z obu stron na pasy 2-centymetrowej szerokości. Dzięki temu aromat przypraw lepiej przeniknie do mięsa, usuwając mulisty zapach ryby.

Przygotuj mieszankę soli, świeżego pieprzu oraz cayenne i natrzyj rybę z zewnątrz i wewnątrz. Ilość ostrego cayenne dozuj według własnych upodobań – jednak ryba nie powinna być zbyt ostra. Rybę przełóż na blachę z pieca lub szeroką formę.

Banany obierz i pokrój na plasterki, włóż kilka sztuk do brzucha ryby, a resztę rozłóż na wierzchu. Pomarańczę i cytrynę dobrze umyj i pokrój w półplasterki. Owoce rozgnieć nad rybą, aby skropić mięso świeżym sokiem. Kawałkami owoców obłóż rybę, częścią z nich napełnij wnętrze karpia. Orzechy nerkowca pokrój w kawałki i powkładaj pomiędzy przeciętą skórę mięsa. Pokrój drobno czosnek, jedną dymkę w piórka i posyp rybę.

Masło pokrój na cienkie plasterki i nałóż na wierzch owoców. Rybę zostaw do zamarynowania na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° stopni i włóż rybę na blachę lub formę. Dodatkowo wlej jeszcze 100 ml wody. Karpia piecz przez 30 minut. Regularnie polewaj wierzch ryby sosem z pieczenia. To nada chrupkości oraz zapewni soczystość upieczonej rybie. Na 10 min przed końcem pieczenia wyjmij blachę i posyp wierzch karpia płatkami migdałów, następnie zapiecz. Pamiętaj dalej o podlewaniu wytopionym masłem.

Gotową rybę wyjmij z pieczenia. Nakryj folią aluminiową i odstaw, aby odpoczęła. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki i dymkę. Przełóż rybę na półmisek i posyp dekoracyjnie natką i zieloną cebulką.


Komentarze