Karp wigilijny w sosie babuni

Karp wigilijny w sosie babuni

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg karpia
    • kilka ziarenek ziela angielskiego
    • 2 goździki
    • 1/2 szklanki miodu naturalnego
    • 1 łyżka utartego piernika
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 - 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1 por
    • 1/2 selera
    • 2 cebule
    • 3 łyżki rodzynek
    • 1 łyżka drobno krojonych migdałów
    • szczypta cynamonu
    • 1/2 cytryny
    • sól, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Sprawionego karpia, opłukać, posolić i pokroić w dzwonka. Ugotować wywar z oczyszczonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i 1 goździka. Ugotowane warzywa odcedzić, a do czystego wywaru włożyć karpia. Wody powinno być tyle, by przykryła rybę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem i uważać, aby ryby nie rozgotować.

Przygotowanie sosu: w rondlu podgrzać 1/2 szklanki miodu, dodać utarty piernik i szklankę wywaru z ryby. Następnie dodać goździk, cynamon, startą skórkę z 1/2 cytryny. Odcedzić. Dodać rodzynki i migdały, posolić do smaku. Gorącego karpia ułożyć na półmisku i polać sosem. Smacznego!


Komentarze