Karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg karpia
    • 20 dag pieczarek
    • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
    • 1/3 kostki masła
    • 2 łyżki mąki
    • marchewka
    • mały seler
    • 8 małych cebulek
    • listek laurowy
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • sól, (lub vegeta)
    • szczypta cukru
    • łyżka brandy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Seler i marchewkę pokroić w paski. Dusić przez mniej więcej 10 minut z dodatkiem przypraw i oczyszczonych pieczarek. Dolać wina i zagotować. Następnie dodać podzieloną na części rybę i obrane cebulki. Gotować przez mniej więcej 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Ostrożnie wyjąć rybę i jarzyny z grzybami. Sos podprawić jasną zasmażką, dodać brandy i cukier. Rybę ułożyć na jarzynach. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.


Komentarze