Karp z włoską kapustą w sosie śmietanowo-chrzanowym

Karp z włoską kapustą w sosie śmietanowo-chrzanowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z karpia ze skórką
    • ½ główki kapusty włoskiej
    • 150 ml śmietanki kremówki
    • 125 ml bulionu warzywnego
    • 1-2 łyżki chrzanu ze słoiczka
    • 1 ząbek czosnku
    • świeżo starta gałka muszkatołowa
    • 1 łyżeczka masła
    • masło klarowane lub olej do smażenia
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kapustę włoską blanszujemy przez kilka minut w osolonym wrzątku. Zanurzamy w zimnej wodzie, dokładnie odcedzamy, odciskamy liście dłońmi, kroimy liście w paski.

2

Śmietankę łączymy w garnku z bulionem, gotujemy, aż całość zredukuje się o połowę.

3

Dokładamy kawałki kapusty i doprawiamy chrzanem.

4

Następnie doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, chwilę razem gotujemy, dodajemy na końcu masło. 

5

Na patelni rozgrzewamy klarowane PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE masło lub olej. Kładziemy skórą do dołu filety z karpia oprószone wcześniej solą i pieprzem. Smażymy, aż strona ze skórą się zrumieni. Przekładamy na drugą stronę, po chwili zdejmujemy z ognia i czekamy moment, aż ryba dojdzie. Kapustę z sosem układamy na talerzach, na niej kawałki ryby i podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze