Karp zapiekany z kaszą i bakaliami

Karp zapiekany z kaszą i bakaliami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g fileta z karpia
    • 50 g śliwek suszonych
    • 50 g moreli suszonych
    • 50 g żurawiny
    • 100 g kaszy jęczmiennej
    • 1 żółtko
    • 30 ml miodu pitnego
    • 50 g masła
    • 20 ml oleju
    • Skórka i sok z 1/2 cytryny
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W rondelku podgrzej olej i wsyp kaszę jęczmienną. Podsmaż przez chwilę i wlej ok. 300 ml wody. Przypraw solą i gotuj powoli. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Wstaw do niego kaszę przykrytą do wyprażenia na ok. 20 minut. Gotową wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Filety z karpia obierz z ewentualnych ości i pokrój na kawałki po ok. 80 gramów. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop jeszcze sokiem z cytryny i odstaw, aby ryba przeszła smakiem.

Bakalie pokrój i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę i skórkę z cytryny. Przypraw miodem pitnym i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj kaszę i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj żółtko, aby lepiej połączyć składniki.

Porcje karpia ułóż w formie do pieczenia. Na wierzch rozłóż kawałki masła i kaszę z bakaliami. Dociśnij lekko wszystko do ryby i wstaw całość do pieczenia na ok. 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. Upieczone porcje ryby przełóż na talerz i polej jeszcze sosem i masłem z pieczenia.


Komentarze