Karpatka

Karpatka

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 szkl. mąki
    • 125 g margaryny
    • 1 szkl. wody
    • 4 jajka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem karpatkowy domowy:

    • 1/2 l mleka
    • 2 czubate łyżki mąki
    • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 żółtko
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 200 g masła
    • 2/3 szkl. cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do garnka wlej szklankę wody, dodaj margarynę i zagotuj. Następnie zdejmij na chwilę z ognia i dodaj szklankę mąki. Całość wymieszaj, postaw na ogniu i ucieraj, aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka (ok. 5 minut). Masę pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimna, zacznij dodawać po 1 jajku, ucierając przy tym ciasto mikserem. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i ponownie utrzyj.

Na dużej blasze wyłożonej papierem pergaminowym za pomocą łyżki rozsmaruj dość cienką warstwę ciasta. Następnie wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230°. Po paru minutach zmniejsz temperaturę do 200° i piecz ciasto kolejne 20 minut aż urośnie, nabierze koloru i pojawią się na nim charakterystyczne nierówności. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika. Delikatnie uchyl go i odczekaj jakieś 15 min. Ciasto wyjmij i poczekaj aż całkowicie ostygnie.

Przygotuj krem karpatkowy: odlej 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotuj. Do pozostałego zimnego mleka dodaj dwie przesiane mąki i żółtko – całość dobrze wymieszaj. Garnek z mlekiem zdejmij z ognia, wlej mleko z mąką i wymieszaj. Następnie postaw na średnim ogniu i, nie przerywając mieszania, poczekaj aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Wtedy wsyp cukier waniliowy, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 200 g masła utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce do masy z mleka i miksuj na puszystą masę.

Ciasto przetnij na pół. Na jednej części rozsmaruj krem, drugą – przykryj. Ciasto odstaw do lodówki, aby masa się schłodziła. Przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem. Możesz także udekorować porcje ciasta, odcinając wąski pasek ciasta i wycinając w nim foremką dowolne kształty, np. kwiatki czy serca i kładąc je na wierzchu.


Komentarze