Kartacze

Kartacze

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 kg starych ziemniaków
    • 1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 jajko
    • ok. 100 g wędzonego boczku
    • olej
    • kilka łyżek mąki ziemniaczanej (jeśli ciasto będzie za rzadkie)
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ziemniaczaną masę: ziemniaki wyszoruj i obierz. 1/4 porcji ugotuj, a resztę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków odciśnij dobrze nadmiar wody. Otrzymaną wodę odstaw. Kiedy skrobia oddzieli się od soku z ziemniaków, odlej go, tak by została sama skrobia. Ugotowane ziemniaki utłucz tłuczkiem i przestudź, po czym wymieszaj ze startymi surowymi ziemniakami i otrzymaną skrobią. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotuj farsz: cebulkę i czosnek drobno posiekaj, a następnie przesmaż na oleju. Mięso mielone połącz z cebulą i czosnkiem, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kartacze: z ziemniaczanego ciasta formuj kule wielkości małego jabłka. Spłaszcz je i nałóż do środka po 2 łyżeczki nadzienia, po czym dokładnie zlep brzegi. Każdej kulce nadaj podłużny kształt, na wzór cepelinów. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj po kilka kartaczy. Zwracaj uwagę, aby się nie stykały i nie przywierały do dna garnka. Kartacze gotuj ok. 30 min. Woda musi się cały czas gotować (wrzeć). W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i przesmaż na patelni. Łyżką cedzakową wyłóż kartacze na talerz i posyp skwarkami z boczku. Możesz podawać kartacze także z masłem.


Komentarze

Podobne przepisy