Kartoflanka

Kartoflanka

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​100 g boczku tłustego wędzonego
    • 500 g ziemniaków
    • 1 duża marchew
    • kawałek pora
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 1 duża łyżka masła
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • ok. 1,5 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki, marchew, por, seler, cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni stop masło i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, oprócz cebuli. Smaż przez ok. 5 min na dość mocno rozgrzanej patelni, stale mieszając. Zalej gorącą wodą, posól. Gotuj przez ok. 15 min. Następnie przestudź i zmiksuj wywar lub przetrzyj go przez sito. Zupę przelej do garnka, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i przesmaż na wolnym ogniu wraz z pokrojoną cebulką. Zupę przelej do misek, posyp podsmażoną cebulką z boczkiem i udekoruj pietruszką.


Komentarze