Kasza jęczmienna z warzywami i wędzonym kurczakiem

Kasza jęczmienna z warzywami i wędzonym kurczakiem

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 150 g piersi z wędzonego kurczaka
    • ​100 g kaszy jęczmiennej
    • 1 cebula
    • 1 marchewka
    • 40 g selera naciowego
    • 1/4 pora (zielona część)
    • 300–350 ml wywaru warzywnego
    • 30 ml oliwy
    • 40 g masła
    • zioła: natka pietruszki, szczypiorek, lubczyk
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obierz warzywa i umyj dokładnie w zimnej wodzie. Marchewkę i seler naciowy pokrój w kostkę o boku ok. 0,5 cm, a por pod kątem w paski. Filet z piersi wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE kurczaka pokrój w plasterki, a końcówki w kostkę.

W szerokim rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej warzywa, przypraw od razu solą i pieprzem, aby nabrały lepszego smaku. Dodaj kaszę jęczmienną, wymieszaj i powoli dolewaj bulion. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu. Po wchłonięciu płynu przez kaszę dolej kolejną porcję, aż kasza będzie miękka, a danie nabierze konsystencji sosu. Pod koniec dodaj kawałki kurczaka, masło, świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz lubczyk.

Do głębokiego talerza wlej kaszę z warzywami i ułóż na niej plasterki kurczaka. Do dekoracji wykorzystaj pokrojony szczypiorek.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze