Kaszanka grillowana na grzance z pastą oliwkową

Kaszanka grillowana na grzance z pastą oliwkową

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kaszanki
    • 50 g zielonych oliwek
    • 40 g rukoli
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 bułka ciabatta
    • 30 ml oliwy z oliwek

    Sos:

    • 80 g pieczonych jabłek Tesco
    • 2 gałązki świeżego estragonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciabattę pokrój na kromki i poukładaj na ruszcie do zrumienienia. Kaszankę wyjmij z opakowania i połóż na grillu obok chleba. Obracaj kaszankę, jak tylko się zrumieni. Powinna być chrupiąca z każdej strony. 

Przygotuj pastę z oliwek. Do kuchennego blendera włóż oliwki, obrany czosnek, rukolę, natkę pietruszki i wlej oliwę. Zmiksuj składniki na jednolitą masę, ale nie za drobno. Oliwki powinny być widoczne. Posmaruj każdą grzankę z ciabatty pastą oliwkową i ponownie wstaw do zapieczenia. 

Jabłka pieczone przełóż do miski. Wymieszaj ze świeżo pociętym estragonem. Ta kompozycja idealnie pasuje do jabłek i grillowanych dań z wieprzowiny. 

Na rumiane grzanki nałóż plastry chrupiącej kaszanki. Na wierzch każdej kromki połóż ok. 1/2 łyżeczki jabłek. Ułóż grzanki na półmisku i udekoruj natką pietruszki.


Komentarze