Kaszka manna z czekoladą

Kaszka manna z czekoladą

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 kostek czekolady
    • 100 ml mleka
    • 2 łyżki kaszki manny
    • 1 łyżka masła
    • przyprawy: sól, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zagotuj mleko. Następnie stopniowo wsypuj kaszkę, dodaj 1 łyżkę masła, szczyptę cukru i soli. Podgrzewaj razem na wolnym ogniu, aż kaszka zgęstnieje. Gotową kaszkę przelej do miseczek i pozostaw do ostudzenia.

Jedną kostkę czekolady odłóż i zeskrob z niej wiórki. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej: do niewielkiego garnka wlej wodę. Na garnek postaw miskę z połamaną na cząstki czekoladą (dno miski powinno być zanurzone w wodzie) i powoli podgrzewaj. Gdy czekolada zacznie się topić, zamieszaj ją, a następnie przełóż do woreczka foliowego i poczekaj, aż ostygnie, ale nie zastygnie. W woreczku zrób otwór i wyciśnij zawartość na kaszkę. Wierzch posyp wiórkami z czekolady.


Komentarze