Kasztany na piaskowym spodzie piernikowym

Kasztany na piaskowym spodzie piernikowym

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g kasztanów 
    • 100 g cukru 
    • 20 g masła 
    • 30 ml wina białego wytrawnego 

    Spód: 

    • 100 g mąki 
    • 50 g mąki ziemniaczanej 
    • 50 g cukru 
    • 2 jajka 
    • 50 g masła 
    • 60 ml mleka 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 1 łyżeczka mieszanki do piernika 
    • 150 ml śmietanki 36% 
    • 4 listki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia. Obierz je z łupin i pokrój na kawałki.

2

W rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i dodaj masło. Gdy masło rozpuści się, dolej wino. Poczekaj aż przestanie się burzyć i dopiero wtedy dodaj kasztany. Podgotuj je chwilę i odstaw do ostygnięcia.

3

W misce wymieszaj miękkie masło z jajkami i cukrem. Mieszając, dosyp też przyprawę do piernika. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajeczno-maślanej wsyp mąkę i wlej mleko.

4

Formy do pieczenia natrzyj masłem lub wyłóż papierem. Nałóż porcje ciasta i wyrównaj wierzch. Ponownie rozgrzej piekarnik tym razem do temp. 170° i wstaw spody do pieczenia na ok. 15-20 min. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest wypieczone. Jak to zrobić? Wbij bambusowy patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij spody z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

5

W tym czasie ubij śmietankę na puszysty krem. Nie dosładzaj już śmietany, ponieważ zarówno spód, jak i kasztany są wystarczająco słodkie. Wyjmij ostygnięte spody piaskowe na deskę i nałóż na nie krem śmietankowy. Na samym wierzchu rozłóż dekoracyjnie kasztany i polej gęstym karmelem. Przełóż ciastka na półmisek i udekoruj jeszcze listkami mięty.


Komentarze