Kawa latte macchiato

Kawa latte macchiato

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 6 – 7 g świeżo zmielonej kawy (ok. 1 i ½ łyżeczki)
    • 1 szklanka mleka
    • 25 ml wody
    • cukier lub syrop
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj espresso: 6 - 7 g świeżo zmielonej kawy zalej 25 ml wody o temperaturze 90 - 95°.

Podgrzej mleko nie doprowadzając do wrzenia, możesz dodać cukier lub syrop. Przelej mleko do shakera i potrząsaj nim, aż powstanie pianka.

Wlej mleko do wysokiej szklanki, a następnie delikatnie dolej espresso wlewając je po ściance szklanki.
Powinny się wytworzyć trzy warstwy: na dole mleko, po środku espresso, na górze piana.

Napój podawaj ze słomką lub długą łyżeczką.


Komentarze