Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 ml świeżej kawy
    • 30 ml irlandzkiej whiskey 
    • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
    • 40 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka cukru
    • 3 ziarna kawy do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szklankę do Irish coffee podgrzej, wlewając do niej wrzątek z czajnika. Po 2 minutach wodę wylej. Na dno szklanki wlej whisky i dodaj łyżkę trzcinowego cukru. W międzyczasie przygotuj porcję kawy z ekspresu lub zwykłej zaparzonej w osobnej filiżance.

Śmietankę z jedną łyżeczką cukru lekko ubij, ale nie na sztywno. Kawę przelej do szklanki, wymieszaj lekko z whisky i cukrem. Cukier powinien opaść na dno.

Na wierzch delikatnie nałóż ubitą śmietanę. Na koniec udekoruj ziarenkami kawy. Podawaj z grubą rurką i długą łyżką.

 


Komentarze