Kawa pomarańczowa z bitą śmietaną

Kawa pomarańczowa z bitą śmietaną

  • 00:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 plastry pomarańczy
    • 2 czubate łyżki kawy
    • 1 łyżka stołowa skórki pomarańczowej
    • 1 łyżka miodu
    • bita śmietana do dekoracji
    • szczypta mielonego cynamonu

    czekolada:

    • 100 ml mleka
    • ½ tabliczki czekolady
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka kakao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pokrój w kosteczkę skórkę pomarańczy i smaż przez ok. 6 min na łyżce miodu.

Przygotuj kawę: 2 czubate łyżki kawy zalej około 170 ml gorącej wody.

Przygotuj czekoladę: rozpuść czekoladę na parze, kładąc talerz z czekoladą na wierzch garnka z gotującą się wodą. Możesz też roztopić czekoladę w garnuszku z mlekiem na wolnym ogniu. Gdy czekolada połączy się z mlekiem dodaj łyżeczkę kakao i cukier waniliowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą ze sobą, a cukier się roztopi. W miarę potrzeb możesz zwiększyć ilość mleka, wtedy kawa będzie bardziej delikatna i mniej esencjonalna.

Na dno dużej, gorącej filiżanki lub wysokiej szklanki połóż plaster pomarańczy, wlej kawę i czekoladę, na górę połóż kolejny plaster. Udekoruj bitą śmietaną, posyp cynamonem i dodaj ciepłą skórkę pomarańczy w miodzie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze