Kawałki aromatycznej wieprzowiny z dynią i boczniakami w majeranku

Kawałki aromatycznej wieprzowiny z dynią i boczniakami w majeranku

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g karkówki bez kości
    • 20 g mąki ziemniaczanej
    • 600 ml bulionu warzywnego
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 400 g dyni
    • 100 g fasolki zielonej mrożonej
    • 200 g boczniaków
    • 2 gałązki majeranku
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 20 g imbiru
    • 40 ml oleju
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Karkówkę umyj i pokrój w plasterki. Każdy z nich jeszcze w mniejsze kawałki. Mięso przypraw solą i pieprzem oraz świeżo startym imbirem. Wsyp do mięsa mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój na plasterki. Dynię obierz ze skóry i również pokrój na plasterki. Rozgrzej rondel z olejem i podsmaż mięso. Jak tylko będzie zrumienione, dodaj cebulę i czosnek oraz dynię. Podsmaż lekko i wlej bulion. Poduś całość aż karkówka zmięknie. Pod koniec dodaj boczniaki – warto te grzyby poszarpać na mniejsze kawałki – i fasolkę zieloną mrożoną. Przypraw wieprzowinę świeżymi listkami majeranku i posiekaną natką pietruszki.


Komentarze