Kawałki dyni w czekoladzie dekorowane lukrem i watą cukrową

Kawałki dyni w czekoladzie dekorowane lukrem i watą cukrową

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​400 g dyni
    • 100 g cukru
    • 1/2 kory cynamonu
    • 1/4 laski wanilii
    • 1 gwiazdka anyżu
    • 10 g korzenia imbiru
    • 1/4 cytryny
    • 200 g kuwertury czekoladowej
    • 200 g cukru pudru
    • 1 białko
    • 2 łyżki wody
    • 50 g naturalnej waty cukrowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię pokrój długim nożem na kawałki i za pomocą łyżki wyjmij pestki wraz z włóknami. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, a następnie odkrój nożem skórę.

W rondelku w 300 ml wody zagotuj cukier, dodaj wanilię, anyż, kawałki imbiru oraz cynamon. Gotuj syrop przez ok. 10 minut, następnie dodaj otartą skórkę z cytryny i sok. Do syropu dodaj kawałki dyni i gotuj powoli przez ok. 15 minut. Ważne, aby dynia stała się miękka, ale wciąż chrupiąca. Gotową dynię odsącz na sitku, a następnie każdy kawałek dodatkowo na papierowym ręczniku (kawałki dyni muszą być suche, aby czekolada dobrze się do nich przylepiła).

W garnku zagotuj wodę. Do miski wrzuć połamaną na kawałki czekoladę (uwaga! miska musi być całkowicie sucha i czysta – inaczej czekolada może się zważyć i stwardnieje). Następnie połóż ją na garnku z parującą wodą. Czekoladę mieszaj od czasu do czasu, aby równo się rozpuściła.

Przygotuj talerz lub blachę wyłożoną pergaminem. Kawałki dyni nabijaj na bambusowe patyczki i maczaj w czekoladzie. Następnie przekładaj kawałki na pergamin i okręcając patyczkiem zsuwaj dynię na papier. Zostaw do zastygnięcia czekolady.

Gotowe czekoladowe dynie ułóż na talerzu w formie piramidy. Przygotuj lukier: za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z wodą i cukrem pudrem na puszystą masę lukrową. Łyżeczką poprowadź cienkie strużki dekoracyjnie. Na koniec wokół kawałków dyni poukładaj kłębki waty cukrowej, tak by tworzyły pajęczynę.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze