Kawałki kurczaka z fasolką szparagową

Kawałki kurczaka z fasolką szparagową

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kurczak
    • 250 ml bulionu
    • 3 czerwone cebule
    • 600 g fasolki szparagowej
    • 6 cm korzenia imbiru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 50 ml sosu sojowego
    • 3 ząbki czosnku
    • 60 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oddziel porcje mięsa od korpusu. Korpus odrzuć (możesz go wykorzystać później do zrobienia wywaru). Kawałki kurczaka zamarynuj w oliwie z sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, chili i imbirem startym na tarce. Wstaw mięso w marynacie na minimum 3 godziny do lodówki.

2

Fasolkę umyj i obierz z włókien. Kawałki kurczaka podsmaż na dnie żeliwnego garnka. Pod koniec smażenia dodaj cebulę pokrojoną w ósemki.

3

Ułóż na dnie garnka wszystkie obsmażone kawałki mięsa i przykryj je oczyszczoną fasolką. Całość zalej bulionem. Przykryj garnek pokrywką i postaw na średnim ogniu. Kiedy udusi się mięso z kurczaka, odkryj garnek, zwiększ ogień i zredukuj ewentualny nadmiar wody w potrawie. Pod koniec dopraw pieprzem i w miarę potrzeby również solą (uważaj sos sojowy jest słony). Podawaj na gorąco.

 

Pyrex

Komentarze