Kawałki wołowiny duszone z boczniakami w sosie śmietankowym

Kawałki wołowiny duszone z boczniakami w sosie śmietankowym

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​500 g kluseczek jajecznych lanych
    • 400 g wołowiny gulaszowej
    • ok. 120 g boczniaki
    • 1 cebula
    • 1 czosnek
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 150 g śmietanki 30%
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 30 g masła
    • 30 ml oliwy
    • 20 g mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. W rondelku płaskim rozgrzej oliwę. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie oprósz w mące pszennej – dzięki temu podczas smażenia mięso będzie soczyste. Smaż na złoty kolor.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do smażonej wołowiny. Wlej wino i jak tylko odparuje alkohol, wlej litr bulionu warzywnego. Mięso gotuj powoli pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. 50 minut). Sosu nie trzeba już dodatkowo zagęszczać PORADA KONTEKSTOWA - ZAGĘSZCZANIE. Jest on wystarczająco gęsty, dzięki mące ze smażenia mięsa.

Boczniaki porozrywaj na paski. W patelni ogrzej oliwę i smaż grzyby do zrumienienia. Dodaj boczniaki do wołowiny i wlej śmietankę. Dzięki niej sos nabierze aksamitnego smaku. Na teflonowej patelni rozpuść masło i podsmaż lane kluski. Przypraw lekko solą. Rozłóż kluseczki na talerzu, pozostawiając w środku miejsce na wołowinę z boczniakami. Wyłóż kawałki mięsa z grzybami. Całe danie udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze