Kawior z kurek

Kawior z kurek

  • 02:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​200 g kurek
    • 4-5 cebulek szalotek
    • 2 jajka
    • 25 ml oliwy z oliwek
    • 6 kromek chleba
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki
    • 2 łyżki posiekanego szczypioru lub 1/2 posiekanej cebuli
    • przyprawy: sól, grubo mielony pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurki umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Szalotkę oraz czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Olej podgrzej na patelni, dodaj posiekane kurki, szalotkę oraz czosnek. Smaż na słabym ogniu przez 5 min, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Grzyby powinny puścić sok. Podgrzewaj je ok. 30 min na wolnym ogniu, aż sok wyparuje, a grzyby staną się brązowe i suche. Pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem.

Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pietruszkę i szczypior (lub cebulę) umyj, osusz i drobno pokrój. Wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój na kromki, odetnij skórki i pokrój kromki na kwadraty o bokach ok. 5,5 cm. Podpiecz je w piekarniku do zarumienienia. Ułóż grzanki z chleba na talerzu, na grzankach połóż posiekane jajka a następnie kawior z kurek. Udekoruj listkami pietruszki.


Komentarze