Kawior z pieczonych bakłażanów i papryki

Kawior z pieczonych bakłażanów i papryki

  • 01:30
  • 8 porcji
  • 107 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 3 różnokolorowe papryki
    • 2 średniej wielkości bakłażany
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 duży dojrzały pomidor
    • 2 orzechy włoskie
    • 100 g bułgarskiego sera owczego w typie fety lub oryginalnej greckiej fety
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Papryki kładziemy na ruszcie i pieczemy, aż całkiem zmiękną (skórka może się tu i ówdzie przypalić). Bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Kładziemy na ruszcie obok papryk i pieczemy tak długo, aż zupełnie zmiękną (nakłucie skórki sprawi, że nie eksplodują podczas pieczenia). Miękkie, gorące papryki szczelnie zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka minut, by odparowały, co pozwoli łatwiej obrać je ze skórki.

2

W moździerzu rozgniatamy czosnek ze szczyptą soli na gładką masę. Mieszając, stopniowo wlewamy olej, by dokładnie połączył się z masą czosnkową.

3

Papryki obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek, drobno siekamy, łączymy z czosnkiem i razem ucieramy w moździerzu (zamiast moździerzem możemy posłużyć się mikserem).

4

Upieczone bakłażany przecinamy wzdłuż. Wybieramy miąższ na drewnianą deskę, pozwalając odciec nadmiarowi soku. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny, by nie ściemniał, siekamy, dodajemy do czosnku z papryką. Ucieramy wszystko na gładką masę.

5

Dodajemy obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w drobną kostkę pomidory, posiekane orzechy, natkę pietruszki, starty ser. Mieszamy i ewentualnie dosalamy. Podajemy na zimno z grzankami upieczonymi na grillu.


Komentarze