Kawowo-bezowe ciasteczko biszkoptowe

Kawowo-bezowe ciasteczko biszkoptowe

  • 02:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 8 jaj
    • 25 dag cukru
    • 1 łyżka wody
    • 25 dag mąki tortowej
    • 2 łyżki proszku do pieczenia

    Krem:

    • 5 jaj
    • 45 dag cukru
    • 3 kostki masła
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżka wody
    • 15 mini bezów
    • 1 mała chałwa waniliowa

    Polewa:

    • 2 łyżki ciemnego kakao
    • 1/2 kostki masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: jaja, cukier, wodę ubić (nie miksować) tak, aby powstała piana, do masy dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia powoli mieszając w jedna stronę do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć dużą prostokątną formę do pieczenia ciast papierem do tego przeznaczonym, całą masę przelać do formy. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 min, przy tym kontrolować, by się nie spiekło za bardzo.

Krem: jaja i cukier wymiksować do momentu uzyskania jednolitej masy, dodać masło i miksować dalej. Kawę rozpuścić w łyżce wody i dodać do masy i miksować dalej do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak gotową masę wyłożyć do formy z wystudzonym uprzednio ciastem.

Polewa: kakao, masło, cukier i wodę wkładamy do garnka i zagotowujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzona polewą zdobimy masę, która znajduje się już na biszkopcie.

Na koniec na wierzch ścieramy chałwę. Tak gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Komentarze