Kebab z jagnięciny ze świeżym sosem miętowym i pikantnym sosem mango

Kebab z jagnięciny ze świeżym sosem miętowym i pikantnym sosem mango

  • 01:30
  • 4 porcje
  • 5161 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kilogram jagnięciny
    • 2 x 500 ml pudełka jogurtu greckiego
    • po paczce kuminu, kolendry, cynamonu, kurkumy, wędzonej papryki i chili
    • 2 doniczki mięty
    • 1 doniczka kolendry
    • 1 pęczek pietruszki
    • 1 długi ogórek
    • kilka ząbków czosnku
    • kilka placków typu pita lub tortilla
    • 2 miękkie mango
    • ostry sos
    • 4 cytryny
    • sól i pieprz
    • rozmaryn
    • pikantny sos np. Sriracha lub inny ostrzejszy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Tomek Czajkowski

Słowo od autora

Zupełnie niepotrzebnie kebab kojarzy się z jedzeniem spożywanym późno w nocy, byle coś zjeść. Domowy kebab można doprowadzić do perfekcji, dzięki odpowiednim przyprawom i przygotowaniu. Ważne, żeby mięso zamarynować minimum kilka godzin przed grillowaniem w mieszance aromatycznych przypraw. Do kebaba można użyć trochę tłustszego mięsa jagnięcego, np. karkówki. Mięso nabijamy na metalowe szpady i grillujemy, aż mięso będzie miękkie, a tłuszcz zacznie się rozpuszczać. Podawać należy w towarzystwie chlebka pita i świeżego sosu miętowego.

Autor: Tomek Czajkowski, magicznyskladnik.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso oczyść z nadmiaru tłuszczu i pokrój w cienkie plastry długości ok. 5-7 cm i grubości 1 cm. Przenieś do większego naczynia. Dodaj połowę jogurtu i po 2-3 łyżki zmielonego kuminu i kolendry, łyżkę papryki wędzonej, 2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę chili. Wymieszaj dokładnie i zostaw najlepiej na noc w lodówce.

Przygotuj sos miętowy. Oberwij dwie doniczki mięty i rozetrzyj najlepiej w moździerzu z 2 łyżeczkami soli morskiej. Przenieś do miski z 500 ml jogurtu greckiego. Dokładnie wymieszaj. Dopraw czosnkiem (2 ząbki) roztartym na desce do krojenia na gładką masę, pieprzem, solą, posiekaną skórką z 1 cytryny i sokiem z 1 cytryny.

Sos mango zrób tak. Obierz 2 mango ze skórki, pokrój w kostkę i przełóż do wysokiego naczynia wygodnego do blendowania. Dodaj sok z 1 cytryny, łyżeczkę drobno posiekanego rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu. Zblenduj na gładki mus. Dopraw na koniec sosem chili.

W dniu grillowania nabij mięso na metalową szpadę i grilluj do momentu zrumienienia mięsa. Pity połóż na chwilę na grilla, żeby złapały temperaturę i zmiękły. Gotowe mięso przesiekaj. Na picie rozsmaruj 2 łyżki sosu miętowego, dodaj mięsa, pokrojonego w kostkę ogórka, posiekaną pietruszkę i kolendrę. Na koniec dodaj 2-3 łyżki sosu mango i zawiń w ciasto.