Keks świąteczny

Keks świąteczny

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g margaryny (do ciasta)
    • 1 cukier waniliowy
    • 150 g szklanki cukru
    • 5 jajek
    • 50 ml gęstej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 300 g mąki pszennej
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 250 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy łuskane, mieszanka owoców kandyzowanych)
    • olejek migdałowy
    • szczypta soli
    • 50 g margaryny do wysmarowania formy
    • 2 łyżki bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Utrzyj margarynę ze zwykłym cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodaj jajka. Następnie wlej olejek i śmietanę i dobrze wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj bakalie. Znów wymieszaj.

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylej ciasto. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 - 190°.  Piecz przez ok. 1 godz.


Komentarze