Keks świąteczny

Keks świąteczny

  • 00:15
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g bakalii (rodzynek, suszonej papai i orzechów)
    • 5 jajek
    • 200 g masła
    • 60 ml oleju
    • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki aromatu rumowego

    Dodatkowo:

    • 50 ml mleka w temperaturze pokojowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wymieszaj mąkę z proszkiem. Bakalie wymieszaj z łyżką mąki. Jajka ubij z cukrem i z solą na jasną puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj.

W osobnym naczyniu utrzyj mikserem masło na puch. Powoli, miksując, dodaj masę jajeczną. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mąkę i wymieszaj łyżką. Dodaj bakalie i aromat – całość wymieszaj.

Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką formy 9x30 cm. Wstaw ciasto do nagrzanego do 170° piekarnika na ok. 1 godzinę. Ciasto będzie upieczone, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu pozostanie suchy.

Przed podaniem ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem.


Komentarze