Kiesełycia

Kiesełycia

  • 00:05
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mąki owsianej
    • 3 l wywaru na żeberkach wieprzowych i włoszczyźnie
    • 50 g wędzonego boczku
    • 100 g marynowanej słoniny
    • 8-10 ugotowanych w całości ziemniaków
    • 5 ząbków czosnku
    • sól, pieprz, oliwa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę owsianą zalewamy wodą, doprawiamy czosnkiem i odstawiamy do zakiszenia na 7 dni. Boczek i słoninę kroimy w drobną kostkę, po czym wytapiamy na patelni na skwarki. Zagotowujemy odcedzony wywar, dodajemy zakiszoną mąkę owsianą i dalej gotujemy; kiedy zupa jest już gęsta, doprawiamy ją pogniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.

Zupę lejemy do talerzy, układamy w niej ziemniaki, polewamy skwarkami ze słoniny i boczku. Zupę dekorujemy listkami świeżych ziół polnych, na przykład młodej pokrzywy. To zupa w smaku przypominająca nieco żurek, ale jest bardziej szlachetna i swojska zarazem.


Komentarze

Podobne przepisy