Kieszonki z szynki wieprzowej nadziewane farszem

Kieszonki z szynki wieprzowej nadziewane farszem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g szynki wieprzowej surowej w plastrach
    • 160 g sera żółtego w kawałku
    • 120 g pieczarek
    • 1 cebula
    • natka pietruszki
    • 5 łyżek oleju
    • 50 g margaryny
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso umyj, każdy z plastrów natnij wzdłuż, wycinając kieszeń tak, aby dało się w nią włożyć farsz. Uważaj, żeby nie przeciąć mięsa do końca.

Przygotuj farsz: pieczarki oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na margarynie, wystudź. Ser zetrzyj na grubej tarce, natkę pietruszki posiekaj. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszaj z serem i pietruszką. Dodaj przyprawy.

Przygotowanym farszem napełniaj kieszonki wycięte w plastrach szynki, a następnie podsmaż na patelni na oleju po 5 min na jednej stronie.

Każdą kieszonkę zawijaj w folię aluminiową, formując kształt „dużego cukierka”. Zawinięte kieszenie ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190° na ok. 30 min.

Polecamy podawać z kopytkami podsmażonymi na maśle.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze