Kieszonki ze schabu nadziewane pieczarkami i gorgonzolą

Kieszonki ze schabu nadziewane pieczarkami i gorgonzolą

  • 01:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg schabu bez kości
    • 300 pieczarek
    • 150 g sera gorgonzola
    • 2 białe cebule
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Salsa:

    • 50 g rukoli
    • 100 g pomidorów
    • 1 szalotka
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 ml oliwy
    • 1/2 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Schab umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Nożem z cienkim czubkiem zetnij błony z wierzchu schabu. Natnij schab tak, jak kroi się plastry o grubości 0,5 cm, ale nie nacinaj do końca. Następnie znów natnij schab o tej samej grubości, ale tym razem przetnij mięso do końca. W ten sposób powstaną kieszonki, gotowe do faszerowania. Odłóż kotlety na deskę i rozłóż brzegi każdego z nich.

2

Przygotuj farsz. Pieczarki umyj. Cebule i czosnek obierz. Pokrój drobno wszystkie składniki i przełóż do miski.

3

Pokrój natkę pietruszki i dodaj do pieczarek. Przypraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Ser pokrój na kawałki i dodaj do farszu. Całość wymieszaj.

4

Do każdej kieszonki ze schabu włóż 1 łyżkę farszu. Nakryj farsz płatem mięsa i lekko dociśnij. Zepnij mięso wykałaczkami w dwóch lub nawet trzech miejscach. Możesz jeszcze przed grillowaniem przyprawić je lekko solą i pieprzem.

5

Połóż kieszonki ze schabu na dobrze rozgrzanym grillu. Grilluj z każdej strony ok. 15 minut, a potem odłóż mięso na brzeg kratki, aby dopiekło się w środku.

6

Przygotuj salsę. Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym można miksować. Dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj składniki na gładki sos.

7

Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do salsy. Cytrynę obierz ze skórki i wyciśnij sok do sosu. Skórkę cytryny drobno pokrój. Na koniec dodaj pokrojoną szalotkę i skórkę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

8

Kotlety ułóż na półmisku i polej salsą z rukoli i pomidorów.


Komentarze