Kisiel żurawinowy z kardamonem

Kisiel żurawinowy z kardamonem

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g świeżej żurawiny
    • 2 i 1/2 szkl. wody
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • cukier lub np. ksylitol
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Do podania:

    • śmietana lub jogurt
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Opłucz żurawinę. Zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 10 minut. Żurawinę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj cukier (odpowiednie będzie 6 płaskich łyżeczek, ale jeżeli lubisz bardzo słodki smak, możesz dodać więcej ) i kardamon. W 1/2 szklanki wody wymieszaj mąkę. Dodaj do żurawiny, zamieszaj i zagotuj. Gotowy kisiel przelej do pucharków. Na wierzch polej go śmietaną lub jogurtem.

Jeśli w swojej kuchni znajdziesz sok żurawinowy, dodaj odrobinę do kisielu, a wzmocnisz jego smak. Pamiętaj jednak, by wtedy dodać mniej cukru. Zamiast świeżej żurawiny, możesz wykorzystać suszoną. Wtedy również należy dodać mniej cukru. Lubisz bardziej płynny kisiel? Dodaj odrobinę więcej wody.