Kisiel żurawinowy z kardamonem

Kisiel żurawinowy z kardamonem

  • 00:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g świeżej żurawiny
    • 2 i 1/2 szkl. wody
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • cukier lub np. ksylitol
    • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

    Do podania:

    • śmietana lub jogurt
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Opłucz żurawinę. Zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 10 minut. Żurawinę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj cukier (odpowiednie będzie 6 płaskich łyżeczek, ale jeżeli lubisz bardzo słodki smak, możesz dodać więcej ) i kardamon. W 1/2 szklanki wody wymieszaj mąkę. Dodaj do żurawiny, zamieszaj i zagotuj. Gotowy kisiel przelej do pucharków. Na wierzch polej go śmietaną lub jogurtem.

Jeśli w swojej kuchni znajdziesz sok żurawinowy, dodaj odrobinę do kisielu, a wzmocnisz jego smak. Pamiętaj jednak, by wtedy dodać mniej cukru. Zamiast świeżej żurawiny, możesz wykorzystać suszoną. Wtedy również należy dodać mniej cukru. Lubisz bardziej płynny kisiel? Dodaj odrobinę więcej wody.


Komentarze