Kisz z grzybami i boczkiem

Kisz z grzybami i boczkiem

  • 01:25
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 1 i 1/2 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • 90 g masła
    • przyprawy: sól

    Farsz:

    • ok. 25 g boczku wędzonego
    • 25 g podgrzybków suszonych
    • 3 jajka
    • 15 g sera żółtego
    • ok. 120 ml kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
    • 1/2 łyżeczki cząbru suszonego
    • 1/2 łyżeczki chilli mielonego
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka masła do formy
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na ok. 12 godz. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, zrób po środku wgłębienie, wbij jajko, dodaj szczyptę soli i miękkie masło. Wszystkie składniki posiekaj drobno nożem i zagnieć ciasto. Uformuj następnie z niego kulę, zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj. Następnie złóż je w kostkę i ponownie rozwałkuj. Formę wysmaruj masłem i wyłóż ją ciastem – wystające kawałki obetnij nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód inaczej w piekarniku zsunie się z krawędzi formy). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem i podpiecz ok. 10 min w temp. 130°.

Boczek pokrój w niewielką kostkę. Ubij jajka, dodaj śmietanę i ubij ponownie. Następnie dodaj wszystkie przyprawy.

Upieczone ciasto posyp startym żółtym serem, następnie na całej powierzchni ciasta ułóż boczek, zalej go jajkami, a na wierzch poukładaj całe grzyby. Całość piecz ok. 25 min w temp. 210°. Podawaj, np. z sałatką grecką.


Komentarze