Kiszka z jabłkami

Kiszka z jabłkami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • 788 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​8 pęt (około 1200 g) dobrej kiszki
    • olej do smażenia
    • 4 duże twarde i nierozpadające się winne jabłka (np. ligol lub koksa)
    • 1 łyżka masła
    • szczypta majeranku
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 50 ml calvadosu lub brandy
    • świeżo mielony pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, usuwając gniazda nasienne.

2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy je ze wszystkich stron, nie mieszając ich łyżką, aby się nie rozpadły, lecz jedynie potrząsając co jakiś czas patelnią.

3

Po chwili dodajemy majeranek, sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Gdy będą już rumiane, wlewamy na patelnię calvados, podpalamy i czekamy, aż alkohol się wypali.
 

5

Podajemy natychmiast razem z kiszką zrumienioną na oleju na drugiej patelni.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze