Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • jelita grube wieprzowe oczyszczone - ok. 1 kg
    • ziemniaki - ok. 5 kg
    • cebula - 3 główki
    • smalec - 250 g
    • sól, pieprz, majeranek
    • pusta butelka po napoju, 2 l, plastikowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jelita oczyścić, umyć, sprawdzić pod kranem czy nie mają dziur napełniając wodą. Końcówki jelit z jednej strony zawiązać nitką. Ziemniaki obrać, starkować. Cebulę pokroić w kostkę, smalec rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zaszklić. Zeszkloną cebulę wraz z roztopionym smalcem dodać do tarkowanych ziemniaków i wymieszać. Dodać sporą garść majeranku otartego, łyżkę stołowa soli, pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

Od butelki odciąć denko nożyczkami, posłuży jako lejek. Nakładamy dużą chochlą masę do butelki, a na szyjkę butelki wkładamy jelito z zawiązaną końcówką, żeby szybciej się wypełniało. Pomagamy sobie tłoczkiem zrobionym np. z drewnianej łyżki lub tzw. gałki do ucierania lub po prostu kijka o średnicy takiej, by zmieścił się w szyjce butelki.

Wymieszaną masę ziemniaczaną wypełnij jelita "na płasko", tak, żeby podczas pieczenia, gdy masa zwiększy swoją objętość nie popękały. Zawiązać nitką końcówki. Wypełnione jelita ponakłuwać wykałaczką, ułożyć na blachy i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 2 godzin, do momentu, aż się zarumienią, od czasu do czasu nakłuwając jelita w trakcie pieczenia.


Komentarze