Kiszona cukinia

Kiszona cukinia

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg cukinii
    • główka czosnku
    • kulki ziela angielskiego
    • pieprz ziarnisty
    • liście laurowe
    • woda przegotowana 
    • sól kamienna niejodowana (dwie łyżki na 1 litr wody)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obierz, nie zgniatając ich. W wyparzonych słoikach ułóż pokrojoną cukinię i ząbki czosnku, dodając po listku laurowym i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Wodę zagotuj z solą i poczekaj, aż przestygnie. Letnią wodą z solą zalej cukinie w słoikach. Dokładnie zakręć i zostaw na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przechowuj słoiki w lodówce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze