Kiszone cytryny z rozmarynem

Kiszone cytryny z rozmarynem

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 16 cytryn ekologicznych (bez wosku)
    • 14 łyżek soli do kiszonek i przetworów (bez jodu)
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 1 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
    • słoik o pojemności 3 l
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie sparz je wrzątkiem. 12 cytryn natnij na krzyż. Nie przecinaj ich jednak do końca.

Słoik wyparz. Wsyp do naciętych cytryn po 1 łyżce soli i ułóż w słoiku. Rozmaryn wciśnij między cytryny. Na koniec wyciśnij sok z pozostałych cytryn i dodaj do słoika. Wodę wymieszaj z 2 łyżkami soli. Taki roztwór również dodaj do cytryn w słoiku.

Słoik postaw w zacienionym miejscu i kiś ok. 1 miesiąca. Co kilka dni potrząśnij słoikiem. Po tym czasie przełóż cytryny do mniejszych słoików i przechowuj je w lodówce. Cytryny w kiszonej wersji to znakomity dodatek do mięs duszonych, pieczonych i smażonych. 


Komentarze