Kiszone cytryny z solą himalajską i chili

Kiszone cytryny z solą himalajską i chili

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 małych cytryn do kiszenia
    • sok z 1 cytryny
    • 80 g soli himalajskiej
    • 1 papryczka chili
    • 2 liście laurowe
    • pieprz czerwony
    • 1/2 laski cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cytryny bardzo dokładnie umyj. Przekrój je na krzyż, ale nie do końca. Dzięki temu łatwiej się ukiszą. Przesyp cytryny solą i ułóż w wysokim słoju, przy okazji mocno ugniatając. Następnie wlej sok wyciśnięty z cytryny i włóż cynamon, pieprz, chili i liście laurowe. Wlej wode do zakrycia cytryn.

Zakręć słoik i ustaw w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, aby sól rozchodziła się równomiernie. Cytryny będą gotowe po ok. 4 tygodniach. Wtedy wstaw je do lodówki. Możesz też przełożyć cytryny do mniejszych słoików. Pokrój cytryny na kawałki i wykorzystuj jako przyprawę do duszonych mięs (zwłaszcza drobiu) i warzyw zielonych, takich jak szparagi czy brokuły.


Komentarze