Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

  • 00:25
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 pęczków średniej wielkości rzodkiewek
    • 1 i 1/2 łyżeczki gorczycy
    • 6 liści laurowych
    • 15 ziarenek ziela angielskiego
    • 1 pęczek kopru
    • 1 czosnek
    • 1 papryczka pepperoni (opcjonalnie)
    • 1 czubata łyżka soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
    • ok. 1 i 1/2 l przegotowanej i ostudzonej wody
    • 3 słoiki o pojemności 650 ml
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wyparz słoiki. Odetnij liście od rzodkiewek. Umyj rzodkiewki. Na dno słoików wyłóż koper, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie ułóż ciasno rzodkiewki, przetykając je czosnkiem. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj papryczkę. Wodę wymieszaj z solą i dodaj do słoików.

Małosolne rzodkiewki możesz jeść już po 3–4 dniach. Po ok. 10 dniach rzodkiewki są ukiszone i możesz przenieść je w chłodniejsze miejsce.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze