Kiszone warzywa

Kiszone warzywa

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg ogórków gruntowych
    • 1 kg papryki
    • 1 kg minipatisonów
    • 10 cm korzenia chrzanu
    • 12-18 baldachimów kopru
    • czosnek (3–5 na słoik)
    • 6 liści laurowych
    • sól niejodowana, kamienna do przetworów (3/4 łyżki na litr wody)
    • chili (opcjonalnie)
    • 6 słoików 0,9 l
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wyparz słoiki i nakrętki. Umyj warzywa. Na dno każdego ze słoików wrzuć czosnek, liść laurowy, pokrojony chrzan i po 2–3 baldachimy kopru.

Warzywa ułóż warstwami i ciasno w słoikach (paprykę pokrój w grubsze paski). Jeżeli lubisz ostre warzywa, dodaj też chili. Najlepiej, gdy ostatnią warstwą będą ogórki, które można ciasno dopchać do słoików.

Sól rozmieszaj ze szklanką wrzątku i uzupełnij zimą wodą. Zalej warzywa. Zamknij słoiki. Pamiętaj, aby warzywa nie wystawały ponad wodę.

Ustaw słoiki na tackach. Podczas kiszenia warzyw woda może buzować i wylewać się ze słoików.

Warzywa ukiszone są po 8–10 dniach. Po tym czasie przenieś kiszonkę w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica). Kiszenie wtedy bardzo zwalnia.