Klasyczna sałatka ziemniaczana

Klasyczna sałatka ziemniaczana

  • 00:00
  • 4 porcje
  • 365 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g ziemniaków (sałatkowy typ A, ew. ogólnoużytkowy B)
    • 50 ml bulionu lub wody
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • 6 łyżek oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka słodkiej musztardy typu niemieckiego
    • szczypta cukru
    • 2 czerwone cebule
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

W krajach niemieckojęzycznych obowiązkowy dodatek do sznycli po wiedeńsku, idealnie pasujący do schabowego, będącego przecież kuzynem wspomnianego sznycla. Musztarda niemiecka czasem nosi też handlową nazwę „musztardy bawarskiej”, a ma być ciemna i słodkawa.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Gotujemy ziemniaki w mundurkach.

2

Jeszcze gorące obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski.

3

Olej, ocet i musztardę mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy ciepły bulion lub wodę do otrzymania konsystencji gęstego sosu. Otrzymanym sosem natychmiast zalewamy ziemniaki.

4

Dodajemy drobno posiekaną cebulę.
 

5

Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy dobrze schłodzone.


Komentarze