Klasyczna zupa z pieczonych pomidorów w oliwie tymiankowej

Klasyczna zupa z pieczonych pomidorów w oliwie tymiankowej

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 pomidorów
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 20 g masła
    • 1 gałązka tymianku
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 1/4 pęczka szczypiorku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pomidory dokładnie umyj i natnij nożem skórę na krzyż. Warzywa przełóż do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory przełóż do porcelanowej formy, polej oliwą i przypraw rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą. Pomiędzy pomidory połóż tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę na ok. 200°. Jak tylko końcówki pomidorów się zrumienią, wyjmij formę z piekarnika.

Rozgnieć widelcem pomidory na małe kawałki. Przelej do garnka pieczone pomidory i podgrzej na lekkim ogniu. Ewentualnie dolej trochę wody, aby pomidory nabrały konsystencji gęstej zupy. Dopraw zupę masłem i jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej zupę do talerza. Łyżką dekoracyjnie nałóż na wierzch kwaśną śmietaną i posyp szczypiorkiem.


Komentarze