Klementynki w syropie

Klementynki w syropie

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 700 g klementynek
    • 1/2 kg cukru pudru
    • 80 ml ginu
    • 1 cytryna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Klementynki obierz dokładnie ze skórki (nie musisz jej odcinać, wystarczy wcześniej ją sparzyć). Mandarynki pokrój w plasterki, przełóż do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem i podlej alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny. Piekarnik nagrzej do 170° i podgrzewaj, aż cukier się roztopi i powstanie syrop. Gorący syrop wraz z owocami przełóż do wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręć. Klementynki w syropie używaj do herbaty, deserów lub naleśników.

Z podanej ilości składników wyjdą 4 małe słoiczki syropu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze