Klementynki zapiekane w bezie

Klementynki zapiekane w bezie

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​4 klementynki
    • 2 białka
    • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
    • 100 ml śmietanki kremówki
    • 300 g cukru pudru
    • 1/2 laski wanilii
    • 50 ml likieru curacao
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Połowę cukru włóż do garnka wraz z wanilią, dolej ok. 1 szklanki wody, dodaj likier i wstaw na mały ogień. Podgrzewaj powoli, aż stopi się cukier. Klementynki obierz ze skórki, włóż do garnka z cukrem i obgotuj minutę. Następnie wyjmij i odstaw do ostudzenia. Owoce ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Białka ubij na sztywno, dodaj kolejne 150 g cukru pudru i zmiksuj dokładnie, aż masa stanie się szklista i błyszcząca. Masę bezową przełóż do szprycy z szeroką końcówką. Każdą klementynkę owiń spiralą bezową. Zapiekaj ok. 25 min w temp. 160°, aż beza lekko się zarumieni.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i powoli podgrzewaj, na koniec dodaj śmietankę. Rozmieszaj ją dokładnie mieszadłem, aby składniki połączyły się ze sobą. Cztery talerze polej gorącą roztopioną czekoladą i na środku ułóż bezy – podawaj od razu.

Kąpiel wodna: czekoladę połam i wrzuć do szklanej miski. Do niewielkiego garnka o obwodzie nieco mniejszym niż miska wlej wodę. Na garnek postaw miskę z czekoladą (dno miski powinno być lekko zanurzone w wodzie).


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze