Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Klopsiki:

    • ok. 1 kg mięsa mielonego (ja używam indyczego)
    • 2 jajka
    • bułka tarta lub kasza manna
    • pieprz, sól, vegeta

    Sos:

    • 2 kostki bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny)
    • 1 cały pęk kopru
    • maggi lub vegeta (do ewentualnego doprawienia)
    • mąka i mleko (do zaprawki)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso mielone mieszam z jajkami oraz bułką tartą, następnie doprawiam vegetą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy formuję kulki średniej wielkości. Aby mięso nie przyklejało się do rąk, smaruję je olejem. Uformowane klopsiki wkładam do wrzątku – klopsiki gotują się do wypłynięcia ok. 7–10 min. W garnuszku o pojemności ok. 1 l gotuję bulion. Robię zaprawkę z mleka i mąki tak, aby sos był wystarczająco gęsty (w zależności od gustów). Następnie dodaję wcześniej posiekany koper i ewentualnie doprawiam szczyptą vegety. Można podawać je z ziemniakami, ryżem lub jako zakąska, która smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.


Komentarze