Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Klopsiki:

    • 1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 szkl. wody
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 2 białka
    • 1 łyżka mąki
    • przyprawy: sól, pieprz

    Wywar:

    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 1 plaster selera
    • 5 cm pora
    • 3 szkl. wody
    • 1 liść laurowy

    Sos koperkowy:

    • ok. 1 szkl. wywaru
    • 1 łyżka mąki (może być więcej, jeśli sos będzie za rzadki)
    • 4 łyżki mleka
    • 1 łyżką śmietanki słodkiej
    • pęczek posiekanego kopru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj klopsiki: kajzerkę namocz w szklance ciepłej wody, by zmiękła. Do zmielonego mięsa dodaj dobrze odciśniętą z wody bułkę. Dobrze razem wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do mięsa. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Z mięsnej masy formuj okrągłe, nieduże pulpeciki.

Przygotuj wywar: marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierz, opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Dodaj listek laurowy. Do wody z warzywami włóż klopsiki i gotuj do miękkości jarzyn. Ugotowane warzywa i pulpeciki wyjmij. Na bazie wywaru przygotuj sos koperkowy.

Przygotuj sos: mąkę wymieszaj z mlekiem. Następnie rozprowadź z 3 łyżkami ciepłego wywaru i powoli wlej do pozostałej reszty w garnku. Całość mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i drobno posiekany koper – wymieszaj. Do sosu włóż klopsiki i chwilkę podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.


Komentarze