Klopsiki z ryżu i szpinaku

Klopsiki z ryżu i szpinaku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g ryżu pełnoziarnistego
    • 200 g szpinaku świeżego 
    • 1 jajko 
    • 100 g mąki ryżowej 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 cebulka szalotka
    • 1 łyżka oliwy
    • szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny

    Sos:

    • 5 pomidorów lub 400 g pelatti
    • 4 gałązki natki pietruszki 
    • 1 cebulka
    • 3 szt. czosnku 
    • 30 ml oliwy 
    • 5 gałązek bazylii świeżej 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż pełnoziarnisty umyj i przełóż do rondelka. Wlej 1 litr wody, 1 łyżkę oliwy i przypraw solą. Zagotuj i przykryj. Gotuj ryż powoli przez 10 minut, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 150˚C na 30 minut. Ryż swobodnie się rozklei.

Szpinak umyj i przelej na sitku wrzątkiem. Liście zwiotczeją. Odsącz lekko i jak tylko przestygnie, to odciśnij w rękach. Obierz cebulę i czosnek i pokrój w drobną kostkę – przełóż do miski. Dodaj szpinak i gotowany ryż. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbij jajko, dosyp mąkę ryżową i wymieszaj. Wybieraj łyżką porcje ciasta ryżowego i formuj kulki jak klopsiki.

W garnku wstaw wodę do gotowania klopsików. Jak tylko się zagotuje, lekko posól i włóż delikatnie ryżowe kulki. Gotuj powoli, aż wypłyną, a potem jeszcze przez 2 minuty trzymaj je pod przykryciem na mniejszym ogniu.

Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorów pelatti, to wystarczy je tylko pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Przypraw od razu solą i pieprzem. Dodaj pomidory i smaż przez 3 minuty. Teraz dopiero dodaj lekko poszarpaną bazylię. Sos przełóż na głęboki półmisek. Klopsiki ułóż w sosie i od razu podawaj. 


Komentarze