Klopsy w sosie pomidorowym

Klopsy w sosie pomidorowym

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    • 1 czerstwa kajzerka
    • mleko lub woda do namoczenia bułki
    • 1 cebula
    • 1-2 jajka
    • 1/2 szkl. mąki do obtaczania
    • kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
    • przyprawy: pieprz, sól, oregano

    Sos:

    • puszka krojonych pomidorów bez skóry
    • 2/3 szkl. wody
    • garść świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier, sos sojowy jasny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kajzerkę namocz w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, ostudź i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj kajzerkę, rozbełtane jajka, oregano, oraz sól i pieprz do smaku – wyrób na jednolita masę. Z mięsa uformuj małe klopsiki. Mąkę przesyp na talerz i obtocz w niej dokładnie kotlety. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki ze wszystkich stron na jasno złoto.

Na patelnię po klopsikach wlej zawartość puszki z pomidorami, wodę, dużą porcję sosu sojowego, szczyptę cukru, sok z cytryny lub ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Klopsiki podawaj z ryżem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze