Kluseczki dyniowe smażone z warzywami

Kluseczki dyniowe smażone z warzywami

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g dyni
    • 200 g ziemniaków
    • 120 g skrobi
    • 1 jajko
    • 1/4 kapusty pekińskiej
    • 1 papryka
    • 1 cebula czerwona
    • 1 marchew
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 1/2 op. boczniaków
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 g masła
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 1 ząbek czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i przełóż do naczynia porcelanowego. Rozgrzej piekarnik do 180° i wstaw dynię do pieczenia na ok. 20–25 minut. W tym czasie obierz ziemniaki, marchew, czosnek i umyj pozostałe warzywa. Ziemniaki wstaw do gotowania do osolonej wody. Paprykę przekrój i wyjmij pestki. Pokrój w szerokie paski. Kapustę pekińską, marchew i seler pokrój pod kątem na kawałki. Boczniaki porwij na mniejsze paski. Czosnek pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj razem. Polej lekko kilkoma kroplami oliwy.

Ugotowane ziemniaki odcedź i jeszcze ciepłe zgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Upieczoną na miękko dynię, także ugnieć na puree. Przy pomocy ręcznika kuchennego odciśnij ewentualną wilgoć z dyni, by ciasto nie było rzadkie.

Ziemniaki i dynię wymieszaj z jajkiem i mąką ziemniaczaną. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj długie cienkie wałki, następnie pokrój je pod kątem. W garnku zagotuj osoloną wodę. Jak tylko zawrze, wrzuć kluski i gotuj aż wypłyną, a potem jeszcze 2–3 minuty na małym ogniu. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i wrzuć warzywa i boczniaki. Podsmaż dobrze, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Ciepłe, ugotowane kluski przełóż od razu do smażonych warzyw i razem wymieszaj. Przełóż na półmisek i udekoruj listkami natki pietruszki.


Komentarze