Kluseczki jaglane z twarożkiem i suszonymi pomidorami

Kluseczki jaglane z twarożkiem i suszonymi pomidorami

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kaszy jaglanej ugotowanej 
    • 100 g twarożka 
    • 2 jajka 
    • 50 g mąki kukurydzianej 
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 50–80 g płatków jaglanych 
    • 30 g suszonych pomidorów 
    • 50 g masła 
    • natka pietruszki 
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaszę przełóż do miski, dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Wbij jajka, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój drobno suszone pomidory i natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszaj – jeśli ciasto na kluseczki będzie za rzadkie, wsyp płatki jaglane.  

2

Na desce podziel ciasto na kawałki i każdy zroluj w wałek. Pokrój nożem na talarki i posyp płatkami jaglanymi.

3

Wstaw wodę do gotowania. Jak tylko woda się zagotuje, lekko ją posól i wrzucaj kluseczki. Gotuj przez 3–4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. 

4

Gotowe kluseczki przełóż na półmisek. Dodatkowo dodaj kawałki masła. Dekoruj listkami natki pietruszki i od razu podawaj.  


Komentarze